niedziela, 2 grudnia 2012

Paella rodem z Gwinei Równikowej...




   ...której stolicą jest Malabo :) Uraz po uczeniu się na pamięć prawie 200 państw ze stolicami zostanie mi chyba do końca życia.
Ale za to teraz wiem, gdzie jada się takie przysmaki ;)
Dodatkowo użyłam tu nietypowego ryżu paraboiled (marki Britta). Mimo że jest to ryżu z typu tych, które się nie kleją, potrawka wyszła pyszna. Na pewno jeszcze do niej wrócę nie raz ;)










PAELLA Z GWINEI RÓWNIKOWEJ



Składniki: 

- 500g piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 200g ryżu parabioled
- 500 ml bulionu warzywnego
- łyżka oregano (suszonego)
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki cayenne
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 400g pomidorów z puszki
- puszka czerwonej fasoli
- 1 czerwona papryka, oczyszczona, pokrojona w paseczki
Mięso oprószyć pieprzem. Zgrillować na patelni grillowej i odłożyć na bok. Na patelnię podsmażyć cebulę i czosnek przez kilka minut. Wsypać ryż i smażyć mieszając przez minutę. Wlać bulion, dodać cayenne, oregano, słodką paprykę, kurkumę, doprawić czarnym pieprzem. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż ryż wchłonie cały płyn. Dodać zmiksowane pomidory, paprykę i opłukaną fasolę. Gotować dalej kilka minut. Następnie wrzucić pokrojone w kostkę mięso, wymieszać i chwilkę podgrzać. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz