...której stolicą jest Malabo :) Uraz po uczeniu się na pamięć prawie 200 państw ze stolicami zostanie mi chyba do końca życia.
Ale za to teraz wiem, gdzie jada się takie przysmaki ;)
Dodatkowo użyłam tu nietypowego ryżu paraboiled (marki Britta). Mimo że jest to ryżu z typu tych, które się nie kleją, potrawka wyszła pyszna. Na pewno jeszcze do niej wrócę nie raz ;)
PAELLA Z GWINEI RÓWNIKOWEJ
Składniki:
- 500g piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 200g ryżu parabioled
- 500 ml bulionu warzywnego
- łyżka oregano (suszonego)
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki cayenne
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 400g pomidorów z puszki
- puszka czerwonej fasoli
- 1 czerwona papryka, oczyszczona, pokrojona w paseczki
Mięso oprószyć
pieprzem. Zgrillować na patelni grillowej i odłożyć na bok. Na patelnię podsmażyć cebulę i czosnek przez kilka
minut. Wsypać ryż i smażyć mieszając przez minutę. Wlać bulion,
dodać cayenne, oregano, słodką paprykę, kurkumę, doprawić czarnym
pieprzem. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut,
aż ryż wchłonie cały płyn. Dodać zmiksowane pomidory, paprykę i opłukaną fasolę. Gotować dalej kilka minut. Następnie wrzucić pokrojone w kostkę mięso, wymieszać i chwilkę
podgrzać. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz