niedziela, 7 października 2012

Naleśnikowa tortilla.



   Szybka i przyjemna. Oto ona. Wystarczy mieć zalegający w lodówce...naleśnik. Bo kto powiedział, że naleśniki można jeść tylko na słodko?







Naleśnikowa tortilla z tuńczykiem.



Składniki (na 1 naleśnik):

- 1 naleśnik
- puszka tuńczyka
- pół papryki
- 3-4 łyżki kukurydzy z puszki
- kilka czarnych oliwek
- 1 jajko
- ok. 1 łyżki oliwy z oliwek (można użyć smakowych)
- pieprz ziołowy, pieprz kolorowy, chilli

- salsa: 2 mięsiste pomidory, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, pieprz, pieprz ziołowy, tarta bazyla, suszony tymianek i oregano




Jajko ugotować na twardo. Tuńczyka odsączyć na sitku. Kukurydzę opłukać. W misce wymieszać tuńczyka, paprykę, oliwki, kukurydzę i pokrojone jajko. Dolać oliwę i doprawić do smaku.

Salsa: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i zmiksować. Przełożyć do garnka i odparować. Dodać oliwę i przyprawy i gotować jeszcze chwilę, aż do uzyskania pożądanej konsystencji (w razie problemów można dodać ok. 0,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego).

Naleśnik podgrzać na patelni grillowej z obu stron. Przełożyć na talerz, nałożyć nadzienie i zgiąć (jak na zdjęciu). Podawać na ciepło z salsą.
Enjoy!


5 komentarzy:

  1. mmm , pyszne nadzienie , z chęcią bym zjadła ;d

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm... uwielbiam wytrawne naleśniki, nie próbowałam jeszcze z tuńczykiem. Biorąc pod uwagę ze uwielbiam ryby, na pewno mi posmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. moja babcia zawsze przygotowuje mi puste placki nalesnikowe, cala frajda to miec cala gore plackow i faszerowac je czym sie zechce :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też uwielbiam takie naleśniki. Możemy sobie kiedyś internetowo posiedzieć w zimie, w tym oknie z kubkiem czekolady, hehe :D

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię wytrawne naleśniki, fajne dałaś nadzienie

    OdpowiedzUsuń