środa, 16 stycznia 2013

Povitica bread.




   Co najlepiej zrobić w zimne, styczniowe popołudnie? Udać się do kuchni i coś upiec :)
Następnym razem muszę pamiętać, żeby zrobić z podwójnej porcji, bo chlebek zniknął w bliżej nieokreślonych okolicznościach...w ciągu kilku godzin (tempo znikania widać na zdjęciach ;) )!










           Povitica bread z syropem czekoladowym, orzechami pecan i cynamonem.







Zaczyn:


- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki mąki pszennej
- 2 łyżki wody
- 2 łyżeczki suszonych drożdży

 
Ciasto właściwe (forma: keksówka):
 
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru (dałam 2)
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 roztrzepane jajko
- 1 łyżka stopionego masła
- 2 szklanki mąki pszennej (użyłam pełnoziarnistej)

 
Nadzienie:
 
- 100g orzechów pecan (dałam laskowe)
- 3/4 szklanki syropu czekoladowego*
- 30g cukru cynamonowego
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- jajko




Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać i odstawić na 5 minut.
Podgrzać mleko, cukier i sól, aż powstanie jednolity płyn i ostudzić do temperatury odpowiedniej dla drożdży.
Dodać jajko, masło i wymieszać. Dodać zaczyn i ponownie wymieszać. Dodać 1/4 szklanki mąki, wymieszać drewnianą łyżką i stopniowo dodawać resztę mąki, mieszając. Wyrabiać ciasto przez 8-10 minut. Odstawić do podrośnięcia pod folią spożywczą na 90 minut.

W międzyczasie przygotować nadzienie - pokruszyć orzechy na mniejsze kawałki i roztrzepać jajko.


Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiać je przez kilkanaście sekund i rozwałkować na cienki, duży prostokąt.
Piekarnik rozgrzać do 180oC.


Posmarować powierzchnię ciasta syropem czekoladowym, posypać orzechami, 20g cukru cynamonowego i gałką. Zawinąć w dość ciasny rulon.


Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto złożyć na kształt litery S, poziomo i włożyć do keksówki. Posmarować jajkiem i posypać resztą cukru cynamonowego.


Piec 15 minut w 180oC i 40-45 minut w 150oC. Jeśli przyrumieniałoby się zbyt szybko, nakryć wierzch folią aluminiową.
Smacznego!



* Syrop czekoladowy

- 0,5 szkl. kakao
- szkl. wody mineralnej
- 2 szkl. cukru
- 2 łyżki miodu.

W garnuszku podgrzać wodę z kakao, dodać cukier i miód i chwilkę pogotować, do lekkiego zgęstnienia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku do 2 miesięcy.


 

2 komentarze: