sobota, 26 stycznia 2013

Zielono mi.




     Pomysł na to danie zrodził się pewnego słonecznego dnia, kiedy to po przyjściu ze szkoły głodna wparowałam do kuchni, otworzyłam lodówkę, a tam...niemalże pustki. Tylko jakieś resztki szpinaku i ricotta. A w zamrażalniku groszek. Aha!







Makaron z ricottą i zielonym groszkiem.




Składniki (na 1 porcję):

- 2 garści makaronu orkiszowego
- pół opak. ricotty (ok.125g)
- groszek zielony (mrożony najpierw ugotować na parze)
- pół cebuli
- garść szpinaku
- pieprz
- pieprz cayenne
- gałka muszkatołowa
- olej z pestek winogron 


Makaron ugotować al dente.
Cebulę obrać, umyć i pokroić w kosteczkę. Zeszklić na patelni z niewielką ilością oleju. Dodać umyty szpinak, dolać trochę wody i poddusić, aż szpinak odparuje. Dodać ricottę i doprawić do smaku. Na patelnię wsypać ugotowany i odcedzony makaron i chwilę podgrzewać.  Na koniec wsypać groszek, wymieszać i podawać. Smacznego!
 

3 komentarze:

  1. mmm pyszniusio , makaron z serkiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny pomysł :) jak dla mnie super danie bo użyłaś wszystko to co lubię^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Много красиво и много вкусно!

    OdpowiedzUsuń