poniedziałek, 28 stycznia 2013

Tarta przez duże T.






   Spontaniczna decyzja - będzie tarta. I to nie "tarta" jak dotąd, tylko Tarta przez duże T. Po prostu musi się udać!
I ba, nie tylko była naprawdę smaczna, ale i całkiem dobrze się prezentowała!









Pełnoziarnista tarta z pieczarkami, groszkiem i cebulą.




Ciasto (na formę do tarty o śr. ok. 24cm):

- 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 50g zimnego masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- szczypta soli
- olej z pestek winogron


Składniki szybko posiekać w misce i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na co najmniej 1 godz. do lodówki. Po tym czasie wylepić nią formę do tarty (wysmarowaną olejem) i ponakłuwać widelcem. Na to ułożyć papier do pieczenia i wysypać na niego ryż/fasolę itp. (coś, co będzie obciążeniem). Włożyć do nagrzanego do 180st. C piekarnika i piec 15 min. Zdjąć papier z obciążeniem i wystudzić.


Farsz:
- pół puszki groszku
- mała cebula
- 450g pieczarek
- 80g sera
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 jajka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- świeżo mielony pieprz
- zioła prowansalskiego z lawendą


Pieczarki obrać, umyć i pokroić. Podsmażyć na małej ilości oleju i pozostawić do ostygnięcia. Cebulę pokroić w paski. Ser zetrzeć na tarce. W misce wymieszać jajka, jogurty, ser i przyprawy.
Na podpieczony spód wyłożyć 4 łyżki masy jajecznej, pieczarki, groszek i cebulę. Zalać pozostałą masą. Piec w 180st. C ok. 30 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz