Curry stało się powszechnie uwielbianą potrawą w moim domu. Tylko curry, curry, curry...ale nie ma się co dziwić. Zwłaszcza jeśli posiada się 2 wielkie opakowania garam masala ;). Dziś będzie orzechowo. No bo kto nie lubi masła orzechowego? No, przyznać się!
Orzechowe curry z kurczaka.
Składniki:
- 1 cebula, drobno posiekana
- 80 ml koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżeczki garam masala
- szczypta ziół prowansalskich
- 3 ząbki czosnku posiekane
- łyżka soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
- łyżka naturalnego jogurtu
- pół kilograma piersi kurczaka pokrojonych w kostkę
- 300 ml wody
- 1/4 szklanki natki z pietruszki do posypania
- ryż paraboiled (Britta)
Do pojemnika wrzucić cebulę, koncentrat, masło orzechowe, garam
masala, czosnek, sok z cytryny, kurkumę i jogurt i
zmiksować na gładką pastę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić
pastę i podgrzewać, ciągle mieszając, przez dwie minuty.
Ugotować ryż.
Kurczaka zgrillować na patelni grillowej. Pokroić w kostkę i dorzucić do pasty. Dolać wody (stopniowo) i smażyć
dalej na wolnym ogniu przez 15 minut lub dłużej do momentu aż sos zgęstnieje. Dodać ryż, wymieszać, podgrzać. Podawać posypane natką pietruszki.
Smacznego!
Ojjjj tak ! Mimo, że przed chwilką zjadłam obiad, w tej chwili zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńFajnie tu, pozdrawiam ciepło :)
http://mojapasjasmaku.blogspot.com/