poniedziałek, 21 stycznia 2013

Orzechowe curry z kurczaka.





      Curry stało się powszechnie uwielbianą potrawą w moim domu. Tylko curry, curry, curry...ale nie ma się co dziwić. Zwłaszcza jeśli posiada się 2 wielkie opakowania garam masala ;). Dziś będzie orzechowo. No bo kto nie lubi masła orzechowego? No, przyznać się!








Orzechowe curry z kurczaka.



Składniki:
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 80 ml koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżeczki garam masala
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 3 ząbki czosnku posiekane
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
  • łyżka naturalnego jogurtu
  • pół kilograma piersi kurczaka pokrojonych w kostkę
  • 300 ml wody
  • 1/4 szklanki natki z pietruszki do posypania 
  • ryż paraboiled (Britta)
Do pojemnika wrzucić cebulę, koncentrat, masło orzechowe, garam masala, czosnek, sok z cytryny, kurkumę i jogurt i zmiksować na gładką pastę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić pastę i podgrzewać, ciągle mieszając, przez dwie minuty. 
Ugotować ryż.
Kurczaka zgrillować na patelni grillowej. Pokroić w kostkę i dorzucić do pasty. Dolać wody (stopniowo) i smażyć dalej na wolnym ogniu przez 15 minut lub dłużej do momentu aż sos zgęstnieje. Dodać ryż, wymieszać, podgrzać. Podawać posypane natką pietruszki.
Smacznego!
 

1 komentarz:

  1. Ojjjj tak ! Mimo, że przed chwilką zjadłam obiad, w tej chwili zgłodniałam :)

    Fajnie tu, pozdrawiam ciepło :)

    http://mojapasjasmaku.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń