wtorek, 25 września 2012

Dyniowy. Chlebek.



   Robiony w 15 min, 2 godziny przed maratonem. Ekspresowy, a wyjątkowy. Mocno wilgotny (może dlatego, że nie odsączyłam puree z dyni), kleisty, a mimo to, nie możesz się od niego oderwać. Zrobiłam z połowy porcji i teraz żałuję, bo nie został już ani okruszek. Dlatego też zdjęcia są jakie są - część chlebka już dawno zniknęła zanim dorwałam aparat! :P











Chlebek dyniowy.



Składniki (na 1 chlebek):

- 250g dyniowego puree (odsączonego lub nie)
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/4 szklanki mąki (użyłam pszennej graham)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1/4 szklanki wody



W misce wymieszaj puree z dyni, jajka, olej, wodę i cukier. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek i przyprawy. Następnie dokładnie połącz suche składniki z dyniową miksturą i wylej do przygotowanej formy (wyłożonej papierem do pieczenia).
Piecz ok. 1h w 175st. C.






Dyniowe przysmaki


1 komentarz: